Jó tudni! – ISBN szám, kötelespéldányok, értékesítés

Magánkiadásnál van néhány extra dolog, amire nem feltétlenül gondol az ember, amikor egy könyv megírására, majd kiadására adja a fejét.

ISBN szám

Amennyiben később szeretnéd értékesíteni is a könyvet, nem csak egy rokoni, baráti körben ajándékozott műről van szó, ISBN számot kell igényelni az Országos Széchenyi Könyvtártól. Az igénylés teljesen ingyenes, e-mailben pár munkanap alatt meg is van az egész. A kapott számsort a könyv hátulsó borítóján szokták feltüntetni, illetve a könyv legelején, ahol minden egyéb nyomdai adat, copyright szöveg stb. is megtalálható. Ezzel az egyedi számsorral lehet később azonosítani a könyvet.

Kötelező példányok

Amikor a nyomdánál megadjuk a példányszámot, a legtöbb esetben 6+1, tehát összesen minimum 7 extra példánnyal is kell számolnunk. Ezeket kötelezően be kell szolgáltatni a megfelelő helyekre – természetesen térítésmentesen és a küldő postaköltségére. 

6 példányt a megjelenést követő 15 napban el kell juttatnunk az Országos Széchenyi Könyvtár részére, minimum 1 plusz példányt pedig a kiadás helye szerinti megyei könyvtárba. Utóbbi a Pápá, Cici! esetében a debreceni Méliusz Péter Könyvtár volt.

www.oszk.hu oldalon mindig megtalálhatjuk erről is a legfrissebb információkat.

Értékesítés

Fizikai formában megalkotni egy könyvet egy dolog, ám az értékesítéshez kell, hogy rendelkezzünk bizonyos engedélyekkel. Az erre vonatkozó szabályok folyamatosan változhatnak, így érdemes könyvelő segítségét kérnünk, mielőtt belevágunk. A legtöbb esetben egyéni vállalkozás, vagy más vállalkozási forma szükséges, amelynek a tevékenységi körét az elképzeléseink szerint kell hogy bővítsük: boltban szeretnénk árulni, esetleg interneten, postázzuk is az adott terméket stb.

A vállalkozási forma unalmas és (számomra) bonyolultabb szabályrendszerein túl azon is érdemes előre elgondolkodnunk, hol fogjuk tudni eladni a könyvünket. Érdemes kigondolni egy rendszert, oldalakat keresni, ahol eladhatjuk saját termékünket vagy készíteni erre a célra egy honlapot, esetleg partnereket keresni, webshopokat, akik (részesedés fejében) elérhetővé teszik a könyvünket.

A Pápá, Cici! esetében kezdettől fogva saját honlapot szerettem volna, hiszen egy saját felületen nem csak bemutatkozni és könyvet eladni tudok, de egyéb kreatív célokra is használhatom, mint például ez a blog. A férjem és jónéhány barátja is informatikus, így szűk körben meg tudtuk oldani a honlapgyártás kérdését és közösen véghez tudtuk vinni az elképzeléseinket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár