Vélemények

Szakértői vélemények

A krónikus betegségek, akár a daganatos megbetegedések rengeteg kérdést vetnek fel a szülőkben, hogy miként kommunikáljanak erről gyermekeikkel. Sokszor a szülő tehetetlensége, sokkja, érzelmi megrendültsége is akadályozza, nehezíti ezt a beszélgetést. Tőkés Ildikó Az adomány című mesekönyve kicsit más szemszögből közelíti meg a témát. Bemutatja, hogy akár gyermekként mennyire sokat tehetünk a másik jóllétéért. Pont annyit tesz a gyerek vállára, amitől nem félelmet, terhet érez, hanem egyfajta cselekvőképességet indít el benne, amely később rendkívül jó megküzdési stratégiává válhat. A könyv nem problémafókuszú, hanem cselekvésközpontú, és ezzel a cselekvéssel a gyermek érzelmi intelligenciája is fejlődhet. Megtanulja az elfogadást, egymás iránti tiszteletet, empátiát, ugyanakkor azt is közvetíti, hogy a gyermek folyamatosan kérdezhet, mindenre az ő életkorának megfelelő választ kaphat, ezáltal a biztonságérzete erősödik. Nagyon szerettem Ildi könyveit olvasni, mert a történetein keresztül végig ez a biztonság érződik, hogy bármi megkérdezhető, és bármiről lehet beszélni. Munkám során, úgy érzem, gazdagodtam egy újabb hasznos könyvvel, amellyel a gyerekeknek még a nehéz témákban is tudok egy nyugodt, bensőséges, biztonságos légkört teremteni.
Tusori Eszter
okleveles egészségpszichológus, coach
A gyermekkori molesztálás, szexuális bántalmazás egyre fontosabb téma a szülők és a gyermekekkel foglalkozó szakemberek körében is. Hogyan lehet erről jól kommunikálni, amikor sokszor a témát is tabuként kezeljük? A test iránt való érdeklődés természetes módon megjelenik a gyermek fejlődése során, azonban felnőttként felelősségteljes feladatunk kereteket, szabályokat adni, amivel a gyermek a saját határait képes meghúzni ebben a témában is. Mi az a mód, ahogyan a gyerekeknek legkönnyebben megtanítható az ún. „bugyi-szabály” vagy „ferhérnemű-szabály”? A mese és a játék nyelvén értenek a legjobban, ezért Tőkés Ildikó A tested csak a tied! című mesekönyve Gyöngyösi Marianna rajzaival szinte hiánypótló mű a témában. Nagyon könnyen, érthetően, egyszerűen beszél olyan dolgokról, amelyet felnőttként nagyon kényesnek érzünk, nincs eszköztárunk a kommunikációjára, így gyakran kikerüljük, hárítjuk, akár tabusítjuk. Ezért lehet fontos eszköz egy szülő, pedagógus kezében is. A könyv maga preventív jelleggel is mesélhető, ugyanakkor ha valakivel történt már hasonló, eszközt adhat a gyermeknek, hogyan mit tehet, illetve ami a legfontosabb, végig azt hangsúlyozza, hogy bármi történik, arról lehet, és fontos beszélni. Úgy gondolom, minden ovis gyermek könyvespolcán méltó helyet tölthet be a könyv, hiszen időről időre elővehető, a mese alapján elindítható egy beszélgetés, amely a szülő és a gyermek közötti bizalmi kapocs folyamatos erősítését szolgálja, hiszen azt közvetíti, hogy a bizalmi felnőttekkel mindenről lehet beszélni.
Tusori Eszter
okleveles egészségpszichológus, coach

„Az anyatej és a szoptatás jelentőségéről és előnyeiről számtalan tanulmány szól. S valóban, ha átverekedtük magunkat a kezdeti nehézségeken-a kereslet és kínálat egyensúlyának megtalálásán, a babánk és a mellbimbónk találkozásából fakadó változó testérzeteinken, az „elég e a tejem?” és a „miért sír, ha jóllakott?” bizonytalanságán- akkor megérkezünk ezekhez az előnyökhöz. A szoptatás sokkal több, mint a babánk táplálása. Nem csak az éhségét csillapítja, hanem hozzájárul az általános elégedettségéhez, segíti a megnyugvását, elalvását, csillapítja a fájdalmát. Segíti az anya és a baba egymásra hangolódását és erősíti a kötődésüket. A babánk szükségletét és igényeit figyelembe vevő, azt követő szoptatás hozzájárul a későbbiekben oly fontossá váló önszabályozás kialakulásához is. Épp ezért vagyunk nehéz helyzetben, amikor a szoptatás szakasza a végéhez ér. Sok kérdés fogalmazódik meg ekkor is. Vajon tényleg itt a vége, készen áll a gyermekünk a cicitől való elválásra, ha megtörténik, hogyan a legsérülésmentesebb és kíméletesebb a babának?
Van, hogy a babák maguktól mondanak nemet a szopásra. Gyakran ez is nehéz érzéseket okoz az anyában. Van, hogy szinte észrevétlen az elválás az élethelyzetünkben bekövetkező változás miatt. Van, hogy van kényszerítő okunk az elválasztás mellett dönteni pl. a testvér érkezése kapcsán, vagy egy betegség miatt. Van, hogy anyaként érezzük azt, hogy az addig örömteli és intim helyzet, amivel a szoptatás járt, terhessé és fájóvá válik a számunkra. A szükségletek és igények követése nem csak a babára vonatkozik. A szülőpár igényei, teherbíróképessége és megalapozott döntései figyelembevétele a család harmonikus működése szempontjából nélkülözhetetlen.
Azoknak szól Tőkés Ildikó Pápá, Cici című Gallay-Nagy Krisztina bájos illusztrációjával készített kis könyve, akik szeretnének tudatosan felkészülni az elválasztásra és a gyermeküknek segíteni a szoptatás elengedésében.
Az apró történet finom íve végig vezeti az anyát és a gyereket is a szoptatás szakaszain, azokon az előnyökön, amit a múltban adott, teret adva annak, hogy átgondoljuk, hogy mivel pótolhatjuk, válthatjuk le ezeket a gyermekünk számára. A mesekönyv felhívja arra a figyelmet, hogy a szoptatás elengedése nem azonos a gyermek igényeinek az elengedésével. A változás elfogadása és elfogadtatása, a fokozatosság és a türelem és a szülő érzelmi elérhetőségének megmaradása adja a sikeres elválás/elválasztás alapját.”

 

Ferenczi Beáta
Pszichológus, családterapeuta és dúla

“Az első benyomásom az volt, hogy egy kedves, egyszerű nyelvezetű, letisztult könyvecskét tartok a kezemben. Aranyos, jól látható és nem zsúfolt illusztrációval. Szimpatikus, hogy nem jelöli meg az elválasztás okát, ezt teljesen az olvasóra bízza. Ez a könyv nem azoknak a családoknak szól, ahol az anyában nem fogalmazódik meg az elválasztás, mert a gyermek által kezdeményezett elválasztódásig ez mindkét fél számára komfortos. Azoknak az anyáknak viszont, akik valamilyen okból kifolyólag már nem érzik jól magukat a szoptatás szoros kapcsolatában, vagy külső tényező miatt rá vannak kényszerítve az elválasztásra, jó bevezető lehet ez a könyv. Egy mankó lehet a tanácstalan szülőnek, aminek a mentén a saját történetükkel színesítve kezdeményezheti gyermekével az elválasztásról szóló beszélgetést. Fontos, hogy nem tartalmaz tanácsokat, erőszakos cselekedeteket és nem a gyermek becsapásáról szól. Az elválasztás akkor kíméletes, ha nem egyik napról a másikra történik. A könyvet a folyamat elindításához, beszélgetések kiegészítőjeként javasolnám, ami segíti az elválás lezajlását. 2 év körüli gyermekek számára ideális lehet.”

Vigh-Haris Gabriella​
IBCLC Laktációs szaktanácsadó és védőnő:

„Szakmai szemmel nézve nagyon fontosnak tartom, hogy a gyermekeket időben elkezdjük megismertetni az előttük álló változásokkal! Éppen ezért nagyszerű ez a könyv, ami hatalmas űrt tölt be a különböző felkészítő könyvek között, így végre az elválasztást tervező anyukák is kellemes mese formájában készíthetik fel gyermeküket az előttük álló új helyzetre! Kedvesen illusztrált képek, valamint a könnyű nyelvezete miatt tökéletesen érthető, és ami a legfontosabb, szórakoztató olvasmány kisgyermekek számára!”

Váraljai Éva
Kisgyermek- és csecsemőgondozó

Pápá Cici! - olvasói visszajelzések

"Egyébként nem szoktam ilyen visszajelzést küldeni, de nagyon tetszik a könyvecske. A kislányom ma is többször kérte, hogy olvassuk el. Még a férjem is mindig meghatódik, amikor olvasom a kislányunknak a könyvet.
book, found, fun-1294379.jpg
"Ma a átvette a férjem a könyvet. Most este el is kezdtem olvasni a kislányomnak. Amikor cici elköszönt Pannitól elkezdett patakokban folyni a könnyem. 😊 A könyv nagyon szép, pont annyi szöveg van benne, amennyivel le lehet még kötni a gyereket. A rajzok nagyon bájosak. Igazán szép lett, gratulálok hozzá!"
book, found, fun-1294379.jpg
"Pont ma reggel olvastuk ismét a Pápá cicit...nagyon jó hangulata van, szeretjük. Már szeretném, ha lassan azt mondaná tényleg a leányzó, hogy pápá... januárban töltötte a hármat, a tesóval tandemben megy. Viszonylag kevés ideig és korlátozva kapja, de még mindig óriási cicista volna. Szóval áldom a könyved, hogy nyitogatja számára a pozitív elválás lehetőségét. […] Nagyon kedves és igényes az illusztráció is. […] Várjuk a további történeteket! ☺️"
book, found, fun-1294379.jpg
"Amikor megkaptam a csomagot, izgatottan lapoztam át, hogy na vajon, ez miben lesz más, mint amit eddig próbáltunk és alig vártam, hogy megmutathassam a kisfiamnak (2 éves és 4 hónapos iszsz) (…) szerettem minden percét, imádtam ezt a fajta kötődést, ezek a "mi perceink" voltak, de ennyi idő után már úgy éreztem elfáradtam... ő bölcsis lett én visszamentem dolgozni és be kellett látnom, hogy eljött a búcsú ideje - viszont ő még nem akarta, hiába próbálkoztunk többször. Imádja a könyveket és azonnal behuppant az ölembe, hogy olvassuk el! Elragadóan aranyos az illusztráció és annyira kedves a történet, hogy azonnal azonosulni tudott vele az egész család 🙂 (…) Az első pár olvasás után, már a saját történetünket meséltük a képek alapján és így ment ez napokon keresztül. Amikor a mesében az elköszönéshez értünk, minden alkalommal megölelt engem és külön "cicit is", majd integetett, hogy "pápá cici, Anya itt marad, cici mehet" 🙂 És az áttörés múlt kedden történt: olyan fáradt volt, hogy cici nélkül is elaludt a karomban, így kaptam másnap az alkalmon, hogy cici elment, de Anya itt maradt. Ő pedig, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, azonnal ment a könyvért a szobájába, hogy "pápá cici!!!" és vitte az apukájának, hogy cici elment. Azóta nincs cici! Ha álmos, hozza a takaróját, hangosan elköszön, hogy "jó éjt Apa, jó éjt Cica, pápá Cici!" összebújunk és elalszik! Ja és nem mellesleg végre átalussza az éjszakát! Hálás vagyok, hogy rátaláltam a könyvre és segített lezárni egy időszakot úgy, ahogy az megérdemelte - felesleges sírás és törés nélkül, szép emlékként megmaradva mindkettőnknek!"
book, found, fun-1294379.jpg
"Kislányom lassan két éves lesz és nagy cici rajongó, viszont nekem már terhes a szoptatás - amit ha nehezen is de beismertem magamnak. A leválasztásra való közös ráhangolódás mindennapos eszköze most nálunk a könyved. Mikor megjött a könyv és elmondtam miről szól, kislányom a sarokba dobta dühösen - ez azóta családi sztori😄 ezután nem erőltettem, de kint "felejtettem" a könyvet, és pár óra múlva láttam, hogy lapozgatja egyedül 🙂 aztán leültem mellé, hogy elolvassuk-e és igen volt a válasz! Azóta szinte naponta elolvassuk, nagyon kedvesek a rajzok és igazán illik az ő kis életére a történet. Biztos vagyok benne, hogy érti, a végén gyakran mondja, hogy nem! mikor elköszön a cici 🥺 A teljes leválasztást még nem léptük meg, fokozatosan csökkentem a szopik számát, ez eddig egész jól megy. Sok tippet hallottam hogy mit kéne neki mondani (cicimanó elvitte, orvos megtiltotta stb) de a könyv nekem segített kitalálni, hogy igazából csak őszintén azt mondjuk, már nagy kislány lett és nem baba többé - ami az igazság, ezzel tudok azonosulni. Nekem már ezzel sokat adott a könyv."
book, found, fun-1294379.jpg
"Képzeld el minden nap kétszer legalább elmesélem a kisfiamnak Panni történetét, de van hogy át formálom őrá. És képzeld ma lesz a 3. napja hogy nem sír cici után, néha rá mutat de mondom neki hogy anyának már fáj a szopizás így elfogyott a tejecske. Semmi sírás semmi sincsen, szerintem működik 🙂 Köszönöm szépen Neked!"
book, found, fun-1294379.jpg
"Május elejére, miután kislányom betöltötte a 2 évet, teljesen leválasztottam. Mint írtam is korábban, könyved napi "használatban" volt. Direkt fogalmazok így, mert én kicsit eszközként tekintettem rá. Ám miután elhagytuk a cicit, jöttem rá, hogy kislányom mennyire szereti cssk úgy, mert továbbra is kérte, hogy olvassuk. Immár múlt időben olvastam fel neki, és gyakran ő is elmesélte apukájának a képek alapján, hogy mi volt, hogy volt a cicivel🥺 ha este hiányzott a szopi neki, akkor is idézgetett a könyvből, mint egy mantra magának - megmondom őszintén én ezen ledöbbentem, belefacsarodott a szívem, de örültem is, hogy dolgozza fel magában. Ma már egyre kevesebbet kerül elő a könyv, mert már más dolgok vannak a fókuszban, de sosem felejtjük el, hogy mennyit segített."
book, found, fun-1294379.jpg
"Tőkés Ildikó szívetmelengető mesekönyve igazán hiánypótló, mert amíg az evés, alvás, bilire szoktatás, kistesó érkezése, stb. témakörben kismillió kiadvány áll a szülők rendelkezésére, addig az elválasztással alig foglalkozik a kortárs gyermekirodalom. A könyv jól tagolt, a szövegezés kisgyerekek számára egyértelműen és jólérthető. Az illusztráció ízléses és modern, bensőségesek a rajzok, a kellemes pasztell színek otthonossá teszik a könyv hangulatát. Külön megjegyezném, hogy nagyon büszke vagyok a vállalkozó szellemű nőkre/anyákra, akik meg merik valósítani az ötleteiket!"
book, found, fun-1294379.jpg
"Kislányomnak ez lett a kedvenc könyve. Sokszor emlegeti hogy "elérkezett a búcsú ideje" ugyan még cicivel alszik el, de szépen haladunk, az egyik legjobb döntés volt, amikor megrendeltem ezt a könyvet!"
book, found, fun-1294379.jpg
"Sikere van a könyvnek, 2 éves múlt a tulajdonos és akkor még szoptattam, amikor megérkezett a könyv. (Próbáltam lebeszélni de hajthatatlan volt, rövidíteni és néha-néha ritkítani sikerült csak az alkalmakat.) Rögtön elolvastuk a könyvet és meséltem neki a képekről, hagytam kérdezni. Pár hét leforgása alatt sikerült a leszoktatás. (...) Számunkra bevált, nagyon szép a grafikája, követhető a 2 éves számára a története, pont babakézbe való méret, nekünk tetszett. "
book, found, fun-1294379.jpg
"Kislányomnak ez lett a kedvenc könyve. Sokszor emlegeti hogy "elérkezett a búcsú ideje" ugyan még cicivel alszik el, de szépen haladunk, az egyik legjobb döntés volt, amikor megrendeltem ezt a könyvet!"
book, found, fun-1294379.jpg
"Nekünk nagyon tetszik a könyv, bár egyelőre csak cicivel a szájában hallgatja a sztorit ujra és ujra a lassan két éves lányom. Nincs mit tenni, bírja a sci-fiket 😀😀😀" "Kislányomnak ( 3 eves lesz 2 hét múlva) úgy beragadt a Pàpà cici, mint kifejezés, hogy a könyv olvasása után pár nappal vettek a mamával egy üveget, amit elnevezett 'Pàpàcici üvegnek' es elmondta mindenkinek, hogy ő most mar nagylány, es ebből issza a tejecskét 🤗. Nagyon tetszik a könyv, nagyon kedves a grafika, és neki nagyon nehéz az elválás, nagy cici mániás, de szerintem a sztori segített neki megértenie, hogy lassan itt az idő, hogy elbúcsúzzunk a cicizéstől. Még hajnalban kap cicit, mert akkor nincs energiám vitatkozni vele, de egész nap es a két elalváshoz sem kap mar, tehát én ezt 100 szazalek sikernek élem meg 😊"
book, found, fun-1294379.jpg
"Tőkés Ildikó bűbájos könyve. Nagyon nagy segítség a szoptatás befejezéséhez. A rajzok nagyon szuperül sikerültek, ez még inkább emeli a könyv értékét. Jó kézbevenni. Pici kompakt forma, akár gyerek kezekbe is. Hossza pont megfelelő, a korcsoportnak. De 7 éves kislányom is szívesen hallgatta. Szerintem nagyon nagy segítség lehet mind a piciknek , mind az anyukának. A szerző ügyesen nyúlt ehhez a kényesnek kezelt , már már tabu témához. Köszönöm, hogy olvashattuk. Remélem sokakhoz eljut majd ez a könyv, mert igényes és szép munka."
book, found, fun-1294379.jpg
"Nagyon szuper a könyv! 1-2 napig pont úgy olvastam a kislányomnak, ahogy Te megírtad. Aztán átköltöttem egy picit a mi életünkre. Már első olvasás után kérte, hogy még még 🙂 Annyiszor olvastam neki pár nap alatt, hogy a kicsit átírt verziót is szinte fejből mondtam. … És akkor eljött az utolsó cicizés ideje, előtte pár nappal újra elővettem a könyved. Mondtam a kislányomnak, hogy holnap lesz utoljára… ma lesz utoljára… ma már nincs… Miért? Elmondtam újra és újra: szeretett veled lenni, de elfáradt a cici, elvesztette a varázserejét, nem tudtál már aludni vele és elment. Hova ment? Na hova? Mielőtt válaszolhattam volna, ő válaszolt a saját kérdésére: Anya pólójába. És ennyi. Nem volt sírás, nem volt nyafi, nem volt semmi gond! Hihetetlen! Én annyira izgultam! Féltettem, hogyan fog reagálni, mennyire viseli meg…"
book, found, fun-1294379.jpg

A tested csak a tied! - olvasói visszajelzések

"Nagyszerű a könyv, köszönöm szépen. A (most 6 éves) kisfiammal nem tabu a testiség és a szexualitás, de ez a könyv egy olyan oldalról mutatta ezt be, ami eddig nem került szóba. Jó kis beszélgetéseket kezdeményezett. (...) Ma, újra szóbakerült a következőképpen: Kisfiamnak tegnapelőtt leégett a háta és ma szerettem volna bekenni testápolóval. Heves ellenkezést váltott ki belőle ez a dolog. Azt mondta, hogy a teste csak az övé! És különben is van egy ilyen könyv is!! És ő nem engedi a testét bekenni. (Mivel az égés nem olyan súlyos) így tiszteletben tartottam a kívánságát. De azért nevetve kérdeztem, hogy miért kellett nekem ilyen öntudatos gyereket nevelni. Szóval szuper jó a könyv! Köszönöm szépen! 😃"
book, found, fun-1294379.jpg
"A könyv nagyon tetszett, nekem is, a gyerekeknek is. Sokszor kérik, hogy olvassuk ismét. Sokszor emlegetik a könyvben elhangzottakat is. A témához játékosan, mégis komolyan áll hozzá, jó beszélgetéseket indított."
book, found, fun-1294379.jpg
" A tested csak a tiéd , egy nagyon kedves könyv egy olyan témáról amiről nagyon sok szülőnek nehéz "jól" beszélni. Félelemkeltés nélkül , érthetően fogalmazva érinti a fehérnemű szabályt . Nekem nagyon tetszik és jó szívvel, szeretettel ajánlom mindenkinek. Köszönjük Ildikó"
book, found, fun-1294379.jpg
"Nagyon köszönöm, a napokban megkaptuk. Kicsit izgatott voltam a téma érzékenysége és fontossága miatt , de abszolút pozitív tapasztalat lett a vége. A történet nagyon szuper. A kiscsoportos lányomnak is nagyon tetszett és valóban beindította a fantáziáját az ő szintjén, sok kérdés felmerült benne, amit meg tudtunk beszélni itthon, biztonságos közegben. Az imént rendeltem is egy másik példányt, amit a lányom ovis csoportjának szánok ajándékba. Szerencsére az óvónő is nagyon örült az ötletnek!"
book, found, fun-1294379.jpg
"Nagyon örültem a könyvnek, ugyanis nálunk is hasonlóan tabuk nélkül beszélgetünk a testünkről, annak természetességéről. A 3 éves kislányom és a 6 éves kisfiam is örömmel fogadta a könyvet, volt, mikor kuncogtak és volt, mikor magukra ismertek a történet során. ("anya, nekem is megnézte a doktornéni a kukimat, de neki szabad" jellegű felismerései voltak.) Én nagyon üdvözlöm az ilyen korai edukáció minden formáját!"
book, found, fun-1294379.jpg
"Ez a könyv is hiánypótló, ovodáskorú vagy kisiskolás gyermekeknek ajánlanám. Nálunk komoly téma indító volt, érdekes dolgok tudnak kiderülni, olykor még az iskolában is előfordulhatnak felvilágosulatlanságból származó nehézségek. Nagyon nagy segítség lehet ez a könyv a annak tisztázásában mit illik és mit nem, mit hagyhatunk és mire mondjunk bátran nemet és kinek."
book, found, fun-1294379.jpg
"Először is el kell hogy mondjam,nagyon örülök annak ,hogy létezik ez a könyv. Még csak hasonlóval sem találkoztam . Nagyon sokat gondolkodtam,hogy ezt a témát miként beszeljem meg itthon a gyerekekkel. Szerencsére ez a könyv segítség ebben. Jól megfogalmazva egy kis történetben ,amit egy 4 éves is megért . Időnként el fogjuk olvasni,és beszélgetni fogunk erről ,mert így azért sokkal könnyebb ezt a témát érinteni . Bárcsak hamarabb is létezett volna egy ilyen könyv, mármint amikor én voltam gyerek."
book, found, fun-1294379.jpg
"Én bevallom nektek őszintén, hogy sokat olvastam erről a témáról, de valahogy nem találtam a megfelelő szavakat, hogy hogyan is kéne, mondjuk Julcsival erről beszélni. (…) Ez a könyv egy nagyon aranyos történeten keresztül segít abban, hogy ez ne egy ilyen direkt tudásátadás legyen. Teljesen lekötötte az 5 éves kislányomat. (…) Másodszor is kérte."
book, found, fun-1294379.jpg
"2,5 éves kislányommal forgatjuk, mindig annyit és annyira olvasunk, beszélünk, amennyit ő igényel. Van egy kisöccse így a történet nekünk nagyon közeli, könnyű párhuzamokat vonni a mesével, szereplőivel. Hasznos beszélgetésindító. A könyvben szereplő óvodai gyakorlat pedig nagyon hasznos szakemberként is (iskolapszichológusként dolgozom). "
book, found, fun-1294379.jpg
"Ha anno nekem ezt a könyvet elolvassa valaki, nem történt volna meg,vagy ha meg is történik, tudtam volna segítséget kérni, nem folytottam volna el 20 évig a dolgokat magamban. Kérlek titeket, nagyon nagy hangsúlyt fektessetek erre, nagyon fontos dolog beszélni róla! És minden könyvespolcon kötelező kellene, hogy legyen ez a könyv!"
book, found, fun-1294379.jpg
"Felüdítő volt, hogy végre egy mesekönyvben le van rajzolva a fütyi és nuni is, és nincs tabusítva."
book, found, fun-1294379.jpg
"Nagyon köszönjük a könyvet! Lányom 3 és fél éves kiscsoportos. Első olvasás közben azt mondta, hogy máskor is ezt olvassuk elalvás előtt. Harmadnap már ő fejezett be bizonyos mondatokat. Úgy gondolom tetszik neki a könyv, bár még túl sok kérdés nem vetődött fel benne, de azt gondolom kicsi még, vagy egyelőre érik benne az infó. 🙂 Apukájával meg vagyunk elégedve. Mégegyszer, köszönjük a könyvet!" "Második olvasásra még annyit emelnék ki, hogy nagy öröm nekem a mosipelus, a hurci és az, hogy színes bőrű gyerekek is vannak a könyvben, így akár ezekbe az irányokba is indulhatnak beszélgetések 😊"
book, found, fun-1294379.jpg
Kosár