Érdekes lehet számodra a könyv, ha…

A Pápá, Cici! kifejezetten azoknak a szülőknek és gyermekeiknek íródott, ahol már megfogalmazódott az elválasztás gondolata. Sok anyuka nem tudja vagy nem szeretné megvárni, amíg a gyermek saját magát leválasztja, hiszen a természetes elválasztódási folyamat lezajlása nagyon egyéni lehet.

A szülő több okból is kezdeményezheti a leválasztást: mert úgy érzi, most már nem komfortos számára a szoptatás vagy mert valamilyen okból szükségessé vált pl. halaszthatatlan műtét vagy gyógyszeres kezelés stb. Amennyiben megoldható, mindkét esetben a folyamatos, gyengéd leválasztás lenne a preferált. Ehhez nyújthat segítséget a Pápá, Cici! is. 

Amennyiben eldöntöttük, hogy lassacskán szeretnénk leválasztani a gyermeket, elkezdhetjük a könyv segítségével felvezetni a témát. Természetesen nem várhatjuk el Panni történetéről, hogy a gyermek első olvasás után önként és dalolva búcsút int a cicinek, de azt mindenképp megígérhetem, hogy a könyv tökéletes választás lesz felvezetni a témát. A gyermek megismerkedik egy történettel, amelyben egy kislány búcsút int a szoptatásnak, így már nem lesz teljesen ismeretlen számára a szituáció.

Úgy gondolom nem csak a gyerekeknek nyújthat segítséget ez a könyv, de azon anyukáknak is, akik szeretnék leválasztani a gyermeküket, de még nem határozták el magukat a “Mikor?” és “Hogyan?” kérdésben. Panni történetének mesélése közben a szülő-gyermek páros együtt készülhet testben és lélekben a szoptatás utáni életre.

Szeretném megosztani Vigh-Haris Gabriella IBCLC Laktációs szaktanácsadó és védőnő gondolatait a Pápá, Cici! mesekönyvvel kapcsolatban:

“Az első benyomásom az volt, hogy egy kedves, egyszerű nyelvezetű, letisztult könyvecskét tartok a kezemben. Aranyos, jól látható és nem zsúfolt illusztrációval. Szimpatikus, hogy nem jelöli meg az elválasztás okát, ezt teljesen az olvasóra bízza. Ez a könyv nem azoknak a családoknak szól, ahol az anyában nem fogalmazódik meg az elválasztás, mert a gyermek által kezdeményezett elválasztódásig ez mindkét fél számára komfortos. Azoknak az anyáknak viszont, akik valamilyen okból kifolyólag már nem érzik jól magukat a szoptatás szoros kapcsolatában, vagy külső tényező miatt rá vannak kényszerítve az elválasztásra, jó bevezető lehet ez a könyv. Egy mankó lehet a tanácstalan szülőnek, aminek a mentén a saját történetükkel színesítve kezdeményezheti gyermekével az elválasztásról szóló beszélgetést. Fontos, hogy nem tartalmaz tanácsokat, erőszakos cselekedeteket és nem a gyermek becsapásáról szól.

Az elválasztás akkor kíméletes, ha nem egyik napról a másikra történik. A könyvet a folyamat elindításához, beszélgetések kiegészítőjeként javasolnám, ami segíti az elválás lezajlását. 2 év körüli gyermekek számára ideális lehet.”

Gabriellát itt találjátok meg: https://ibclc.hu/vigh-haris-gabriella/

Információ a szoptatásról, elválasztásról: http://www.lll.hu/ 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár